lauantai 8. syyskuuta 2012

Murkinasta, osa 3


Nyt onkin vuorossa sekavia jaarituksia ruoasta -sarjan kolmas ja viimeinen osa, jossa käyn läpi ruoat, joita oikeastaan eniten syön, ilman sen suurempia eettisiä ja/tai ravitsemuksellisia tuskailuja.

Mitä syön empimättä?
Kasvikset
Pidän kaikista vihanneksista. Jos joskus karttelin selleriä tai kaalia, on sekin taaksejäänyttä elämää. Syön juureksia, palkokasveja, siemeniä, vihanneksia, yrttejä, salaatteja, mitä nyt vaan käsiini saan. Kypsennettynä, raakana, yksistään ja sekaisin. Rousk rousk! Lemppareitani ovat tomaatti, avokado, kikherneet, linssit, lehtikaali, ruusukaali, parsa, munakoiso, bataatti... jne. Joskus huvikseni laskeskelin, paljon kasviksia tulee päivässä syötyä, ja kyllähän niitä tuolloin ainakin lähemmäs kilo päivässä meni, joten puoli kiloa päivässä tai mikä tahansa five a day kyllä tosiaankin toteutuu. Proteiininsaannistanikin aika iso osa tulee kasvispuolelta. Tänä aamuna olen syönyt kaksi luumua, tomaatin, lehtikaalia, banaania, vadelmia ja mustikoita, sekä pari ruokalusikallista siemeniä.

Yhden kauppareissun kasvikset. Papuja, munakoisoja,
jalapeñoja, paprikoita, limettiä, tuoretta maissia
ja avokado.

Hedelmät ja marjat
Kasviksiahan nämäkin ovat, mutta pääsivät nyt omaan kohtaansa. Hedelmiä syön myös aika paljon. Banaania menee yleensä smoothieihin. Talvisin pupellan älyttömiä määriä sitrushedelmiä. Muita hedelmiä menee satunnaisemmin, ja yleensä nekin rahkan kanssa, ei paljaaltaan. Marjoja söisin enemmänkin, jos niitä täältä pohjan perukoilta saisi tuoreena vähän paremmin. Nytkin kyllä oikeastaan päivittäin. Pakastemarjat nautin aina jäisinä (joko pirtelössä tai rahkan päällä), myös ne pahamaineiset ulkomaiset vadelmat. Yritän kuitenkin mieluiten täyttää pakastinta itsepoimituilla marjoilla. Tänä kesänä olen saalistanut mustikoita, punaherukoita ja mustaherukoita. Haaveilen vielä puolukoista ja tyrneistä.

Täysjyväviljatuotteet, ruisleipä, quinoa yms.
En karppaa tai välttele hiilareita. Mielenkiintoista olisi ehkä joskus kokeilla, mutta minusta monet viljatuotteet sopivat minulle ihan hyvin, enkä kuitenkaan lapa sisuksiini mielettömiä määriä höttöä. Perunaa syön aika harvoin, mutta lähinnä siksi, että peruna on niin tylsää. Eikä leipääkään ole mitenkään mielekästä vetää pala tolkulla, mutta leipäpala on minusta aivan kelpo aamupala tai välipala (ruoan kanssa sen sijaan leivän syöminen tuntuu jotenkin ylimääräiseltä, paitsi ehkä keiton kanssa).
Stockalla myydään masa harinaa! Jee! Autenttisen-
makuisia tacoja ja tortilloita, nam.

Entäs juomapuoli?
Pitänee varmaan myöntää, pidän alkoholista. En perusta mielettömästä kaljanlanttaamisesta tai tolkuttomasta ryyppäämisestä, mutta siis pidän monien alkoholijuomien mausta ja nautin niitä mielelläni, etenkin ruoan kanssa. Pidän myös alkoholin rentouttavasta vaikutuksesta ja pienen nousuhumalan tunteesta, mutta olen toki sen verran järjissäni, etten pyri älyttömän usein näitä tunteita saamaan. Suosikkejani ovat viinit ja oluet, väkeviä juon hyvin harvoin, ja esanssisiin siidereihin ja kaupan lonkeroihin tai vastaaviin juomasekoituksiin en koske pitkällä tikullakaan. Hyi. Noin muuten hanavesi on minusta juomista oivallisin, kakkosena varmaan erilaiset teet ja aamujuomana maitokahvi, aterian päälle espresso. Vissyä joisin enemmänkin, jos jaksaisin kantaa sitä kaupasta. Limonadeja ja mehuja taas juon verrattain harvoin, ne eivät ehkä minusta ole oikein aikuisten tuotteita.

Miltä sitten näyttävät tämän päivän ruokailut?
Tähän en nyt tarjoile varsinaista ruokapäiväkirjaa, koska sitä varten ajattelin laskea makrotkin. Lisäksi olen vasta aamussa, joten arviopohjalla mennään. Edellä jo mainittujen kasvisasioiden lisäksi nautin aamupalalla pari viipaletta sekaleipää, muutaman goudaviipaleen, vähän maapähkinävoita, puoli purkkia rahkaa ja mukillisen maitokahvia. Aamupala oli aika runsas, koska pitää jaksaa iltapäivään asti ja käydä tässä välissä nostamassa punttia. Salin jälkeen juon palkkarin, ja kotiin palattuani otan välipalaa, ehkä palan ruisleipää, kupillisen rahkaa ja marjoja sekä teetä. Varsinainen päiväruoka ajoittuu näin lauantaisin usein vasta saunan jälkeen illalle, tänään syömme ehkä kala-paputäytteisiä enchiladoja, kermaviiliä ja guacamolea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti