sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Kirjamessujen antia: Hanna Skyttä ja Fuelfood

Tänä viikonloppuna urheilut jäivät allekirjoittaneella varsin vähiin olemattomiin, sillä vietin kolme päivää Helsingin kirjamessuilla sekä jossain määrin töiden että suuremmassa määrin harrastuksen puolesta. Nyt on melkoinen messu-uupumus, kasa uusia kirjoja, lukuinnostusta ja ennen kaikkea halu palata normaaliin päiväjärjestykseen. Laajempaa messuraporttia löytyy tuolta toisen blogin puolelta, mutta ajattelin nyt tännekin nostaa yhden tämänpäiväisen messukokemuksen, joka liippaa läheltä tämän blogin teemoja.


Kävin siis tänään messujen Viini, ruoka ja hyvä elämä -osaston puolella seuraamassa osaston koekeittiössä, kun Hanna Skyttä laati annoksia ja puhui uudesta Fuelfood-kirjastaan. Selailin kirjaa pikaisesti Tammen osastolla ennen koekeittiöön suuntaamistani, ja totesin fuelfoodin jokseenkin tiivistetysti olevan gluteenitonta, sokeritonta, kasvispitoista, ravintorikasta ruokaa. Toisin sanoen aika pitkälti sellaista, jota itsekin pyrin syömään, joskaan en koe tarvetta kokonaan karsia esimerkiksi viljoja ruokalistaltani. Erityisesti huomioni kiinnittivät kirjan runsaat leivontaohjeet, joissa käytettiin heraproteiinijauhetta, sekä erilaiset kastikkeet ja eväsratkaisut.

Koekeittiössä Skyttä valmisti gluteenitonta ja sokeritonta tosca-kuorrutetta ja kahta erilaista "cookie doughia" (taikinamaista välipalaa, johon tuli muistaakseni ainakin muussattuja kikherneitä, prodejauhoja ja erilaisia mausteita ja makeutusta), kun taas koekeittiön kokki (joka ei ollut ollenkaan hullumman näköinen nuori mies, näin sivumennen sanoen) laati kirjan ohjeiden perusteella marja-proteiinimoussen. Kyseinen ohje muuten kuulosti huomattavasti makoisammalta kuin valmiit proteiinipudding-jauheet ja oli ehkä kirjan ohjeista helppotekoisin, koostuen soseutetuista pakastemarjoista ja proteiinijauheesta, jotka kuohkeutettiin mousseksi sähkövatkaimella. Voisin ehkä kokeilla itsekin jo aivan lähitulevaisuudessa.

Keittiön tuotoksista saivat myös katsojat pieniä maistiaisia, mutta en itse jaksanut mennä tungeksimaan tätien sekaan (koko kirjamessuthan toki jo olemukseltaan ovat lähinnä tätien seassa tungeksimista, mutta rajansa kaikella). Sen verran kuitenkin inspiroiduin tapahtumasta, että kotiin päästyäni laadin kukkakaali-pizzapohjan, jollainen myös Fuelfood-kirjassa esitellään. Omaan pohjaani laitoin kukkakaalin lisäksi kananmunan, mantelijauhoa ja parmesaania. Päällysteeksi tuli mm. tonnikalaa, tomaattia, sipulia, paprikaa, mozzarellaa, oliiveja ja aurajuustoa (koska oikeastihan pizza on vain jotain, mitä voi laittaa sinihomejuuston alle, vähän niinkuin piparkakku). Annoksesta ei ole kuvaa, koska siitä puolet katosi parempiin suihin (omaani, siis) kauan ennen kuin ehdin edes ajatella jotain kuvausoperaatiota. Puolet meni jääkääppiin rumassa rasiassa odottamaan huomista iltaa, ja näytti niin epävalokuvaukselliselta, että joudutte nyt kuvittelemaan tämän makoisan ateriani.

Ruokatankkaus tuli tarpeeseen, sillä korvasin viikonlopun aikana lounaat ilmaisella pressihuoneen kahvilla ja messujen ruokapuolen maistiaisilla (ts. pikkuisilla suklaapaloilla, juustonmurusilla, keksinpalasilla ja lusikallisilla skyriä). Tänään älysin sentään ottaa evääksi vähän pähkinöitä ja pari satsumaa. Onneksi näitä messuja sun muita häppeninkejä ei ole ihan joka viikonloppu.

Hannan reseptejä löytyy kirjan lisäksi myös täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti