lauantai 24. elokuuta 2013

#crossfitgate, tai myrsky kultin vesilasissa?

Mainitsinkin jo tässä postauksessa lyhyesti internetissä ja myös netin ulkopuolisessa maailmassa (ns. irl) vellovasta tavaramerkkioikeushärdellistä, joka liittyy oikeuteen käyttää tavaramerkkiä crossfit (vai CrossFit vai CROSSFIT?) yritystoiminnassa Suomessa. Kultin jäsenet eli lajin harrastajat ovat varmaan olleet aika hyvin kartalla siitä, että ns. viralliset, CrossFit Inc:lle lisenssimaksua pulittavat ja vähintään L1-tason kurssin käyneen valmentajan pyörittämät salit löytyvät varmimmin Affiliate finderistä niin Suomesta kuin ulkomailta. Sieltä löytyy niin nykyinen salini kuin Madridin koti-boksini, kuten myös kertaalleen tyyppaamani valencialainen sali ja ensikosketuksen lajiin tarjonnut helsinkiläispulju. Näiden lisäksi vastaavaa toiminnallista harjoittelua ilman virallisia lisenssimaksuja ainakin Suomessa tarjoavat cross training -nimekkeellä tunnetuimpina ainakin Polte Tampereella ja Vetosali Lauttasaaressa (kummastakaan paikasta ei ole kokemusta, mutta käsittääkseni aivan kelpo treenejä ja hyvää valmennusta näistäkin löytyy).

Nyt sitten pakettia sekoittamaan on tullut eräs tässä nyt nimeltä mainitsematon henkilö, joka on jo vuonna 2005 rekisteröinyt nimiinsä CROSSFIT®-tavaramerkin Suomessa urheilu- ja harrastekäyttöön, siis pari vuotta ennen kuin jenkkipulju on rekisteröinyt omaa tavaramerkkiään missään EU:n alueella. Kuitenkaan vuonna 2005 ei tämä henkilö ymmärtääkseni mitään toimintaa vielä kyseisen tavaramerkin alla järjestänyt. Monet itseasiassa saivat huomata asian ensimmäisen kerran tänä kesänä, kun Facebookista sulkeutui ensin CrossFit Finland -ryhmä, sitten CF Suomi -ryhmä ja siihen perään sitten mm. muutamienkin salien omia facebook-sivuja. Monille keskusteluun tavalla tai toisella osallistuneille napsahti inboxiin semiuhkailevaan sävyyn laadittu tiedote siitä, kuinka tämä edellämainitsematon henkilö omistaa tavaramerkkioikeudet kyseiseen tuotteeseen, eikä sitä tule muiden Suomessa käyttämän ilman tämän henkilön nimenomaista lupaa. Täysin riippumatta siitä, oliko viestin vastaanottajalla minkäänlaisia kytköksiä em. tavaramerkkiin (tai sitä muistuttavaan) jonkinlaisessa elinkeinotoiminnassa, vai onko vastaanottajan suurin "tavaramerkkirikos" ollut aihetta käsittelevään keskusteluun osallistuminen. Parhaimmillaan eräille napsahti jopa henkilökohtaista facebook-bannia.

Sinänsähän ns. toiminnallinen harjoittelu on ikivanhaa perua,ja samantyylistä korkean kuormittavuuden monipuolista treeniä ovat varmasti poliisit, soltut ja innokkaat siviiliyksilöt tehneet iät ajat ilman minkäänlaisia tavaramerkkejä suuntaan taikka toiseen. Tästä kaikki lienevät yhtä mieltä. Yhtä lailla yhtä mieltä monet ovat kuitenkin myös siitä tosiseikasta, että nykyisen "CrossFit-hypen" ja lajin suosion – Gameseineen päivineen – takana on CrossFit Inc:n perustanut, lisenssisysteemin luonut ja Gamesin pystyyn pannut Greg Glassman (tässä muuten ihan kiintoista artikkeli Glassmanista, tämän bisnesmallista ja sen leviämisestä. Puidaanpa siinä  tavaramerkkiasioitakin) porukoineen. Glassman vieläpä ilmiselvästi takoo joltisiakin summia pätäkkää seminaareista, lisenssimaksuista ja varmaan Reebokin kanssa tehdystä brändäys-manööveristäkin.

Glassmanista, CrossFitistä, toiminnallisen harjoittelun kaupallistamisesta ja koko hökötyksen bisnes-mallista voi toki olla kukin mitä mieltä tahtoo, mutta en varmaan ole ainoa, jolle tämä viimeaikainen kotimainen tavaramerkkishow haiskahtaa hiukan yritykseltä antaa toisten tehdä työ (eli levittää lajia ja sen mainetta) ja päästä lopulta käärimään itse massit.

Tavaramerkin rekisteröinti jo muinoin 2005 on kieltämättä ollut varsin nokkela veto. Hieman enemmän uskottavuutta hommaan toki toisi, jos kyseisen merkin alla olisi järjestetty aktiivista treenitoimintaa aiemminkin kuin tänä vuonna. Kirsikkana kakun päällä on tietysti tavaramerkkioikeuksien tolkuton julistaminen ja crossfit-salien ja jopa niiden ohjaajien bännittäminen facebookista. Minua asia huvittaa, mutta monia varmaan rehellisesti vituttaakin.

Jään mielenkiinnolla seuraamaan, miten #crossfitgate tästä etenee ja näinköhän Glassmanin lakimiesarmeijat rapakon takana älähtävät asiasta. Ja jos älähtävät, miten, sillä rekisteröity tavaramerkki tietysti on juuri sitä (tulikohan CrossFit Inc:lle mieleenkään tarkistaa tavaramerkin tilannetta esim. Suomessa, kun sitä alettiin rekisteröidä EU:ssa?!).

Tällä välin toivon, että nuo CrossFit®-ohjaajat ja salit (nopean tutkailun mukaan pitkälti perus-kuntokeskuksia, joille on kaupattu tämä virallinen ja oikea, tai ehkä lähinnä "virallinen" ja "oikea" lisenssi) ovat edes jostain kotoisin. Omien kokemusteni mukaan CrossFit boksien (nyt puhun siis näistä tuolta affiliate finderistä löytyvistä mestoista) koutsit ovat olleet erinomaisia ja osanneet antaa tarpeellista palautetta, hyviä tekniikkaneuvoja ja oivaa kannustusta pitkin sinänsä toistaiseksi vielä lyhyttä crossfit-uraani. Heistä jokainen on suhtautunut tekemiseensä äärimmäisellä vakavuudella, intohimolla, mielenkiinnolla ja omistautumisella. Pelkään, että ihan tähän ei jokaisella kuntosalin "ohjatulla CrossFit®-tunnilla" päästä, mutta toivon olevani väärässä.

10 kommenttia:

 1. Mä en ole osallistunut keskusteluun joten en ole siksi saanut uhkausviestejä, mutta olen kyllä seurannut tätä juttua tiiviisti. Kyllä mua tämä koko tapaus suoraan sanottuna vituttaa. Harmittaa kovasti cf-salien omistajien ja valmentajien puolesta. Oma salini on ainakin vielä saanut pitää fb-sivunsa. Saa nähdä millainen tapaus tästä vielä kehittyy.

  Tässä harmittaa myös se, että uudet lajista kiinnostuvat henkilöt eivät tiedä tapauksen taustoja ja saattavat ottaa jäsenyyden tällaiselle CrossFit®-salille, jossa ei välttämättä saa kunnollista ohjausta jne.

  Ja hei, onhan toi nyt vaan niin alhaista: http://crossfit.fi/ "The sport and fitness" ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, oon kyllä pääasiassa samoilla linjoilla aiheesta, ihmeellinen soppa. On toki tietty mahdollista, että näillä CrossFit®-saleilla on kunnollista ohjelmointia ja hyvät valmentajat, mutta olen kyllä vähän skeptinen.

   Ja juu, noista nettisivuista en taida edes sanoa mitään. Voi luoja... :D

   Poista
  2. Juu, on se mahdollista että niissäkin on hyvää valmennusta. Niiden asiakkaiden puolesta toivon, että näin onkin, mutta tavallaan ilkeämpi puoli minussa toivoo että valmennus siellä olisi susipaskaa ja asiakkaat katoaisivat ja homma kuivuisi kokoon hahaa. ;D

   Poista
  3. Inc hävisi ensimmäisen erän:
   Edellä lausuttuun nähden markkinaoikeus katsoo, ettei CrossFit, Inc. ole esittänyt vaatimansa kiellon tueksi riittävän todennäköisiä perusteita eikä väliaikaisen kiellon määräämiselle siten ole edellytyksiä.
   Päätöslauselma:
   Markkinaoikeus hylkää CrossFit, Inc:n väliaikaista kieltoa koskevan vaatimuksen.
   MO antaa yleensä väliaikaisen kiellon vain mikäli lopputulema olisi sama.
   Incillä on eu rekisteröinti, jonka edelle menee maakohtainen reksiteröinti - tämänkin kannattaa muistaa. Joten ei kannata tuulettaa ihan vielä. Mikään ei liene nolompaa kuin hävitä juttu kun on ensin revitellyt "oikeuttaan" suurin suin!

   Poista
 2. "On toki tietty mahdollista, että näillä CrossFit®-saleilla on kunnollista ohjelmointia ja hyvät valmentajat, mutta olen kyllä vähän skeptinen.
  Crossfit Inc. saleilla ohjelmointi on vastaavasti hoidettu mm. Suomen Valmennusakatemia Oy:n, Tokolan ja Everin opissa. Crossfit Inc. ohjelmointi taitaa olla pelkkää puhetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kyl pakko todeta, etten ihan ymmärrä tätä kommenttia :) Inc. vai ®? What? Kuka mitä häh? En ole nyt sen kummemmin seurannut ®-salien toimintaa ja niiden mahdollista ohjelmointia tai sen periaatteita, joten en osaa sen kummemmin sanoa mitään. Mut Tokola ja Everi on ihania, sen voin tässä todeta.

   Poista
 3. Tavaramerkin suomalainen omistaja ei tainnut uhkailla ketään, hän vain ilmoitti ettei hänen omistamaansa tavaramerkkiä saa käyttää luvattomasti kenenkään liiketoiminnassa. Tämän seurauksena kymmenet crossfit -salien omistajat ja harrastajat aloittivat loukkaavan kirjoittelun CrossFit Finland - CF Suomi -ryhmässä. Tavaramerkin omistus selviää PRHta, muistivatko tätä luvatonta saliliiketoimintaa harjoittavat kysyä luvan tavaramerkin käytölle, eivät näköjään, koska jäivät kiinni tavaramerkin luvattomasta käytöstä. PRH on valtion virasto, jossa voi rekisteröidä tavaramerkkejä ja patentteja, siellä rekisterödyt tavaramerkit ja patentit ovat varmasti laillisia ja voimassa. Tavaramerkin luvaton käyttö on rikos, vaikka sitä yrittäisi miten selitellä kavereiden kesken jossain ryhmissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että tämä iänvanha juttu kerää kommentteja :D Mitä nyt itse tuolloin tuota mainitsemaasi keskustelua ehdin seurata, niin pakko kyllä todeta, että kirjoittelu ko. FB-ryhmissä oli ehkä 90 prosenttisesti ihmettelevää ja kymmenprosenttisesti edes etäisesti loukkaavaa.

   Mitä taas itse tuohon tm-asiaan tulee, niin koska en ole salin omistaja, en osaa ottaa kantaa, onko yhdelläkään CF-salin omistajalla tullut salia perustaessa mieleen tarkistaa, onko joku varannut tavaramerkin, ILMAN ETTÄ itse edes harjoittaa ko. ajankohtana kyseiseen tavaramerkkiin liittyvää liiketoimintaa. Minulle tuskina ainakaan olisi tullut. "Laittomasta saliliiketoiminnasta" puhuminen nyt on taas ihan hassuttelua, ja jätän sen omaan arvoonsa. Tilanne taitaa muutenkin olla vielä auki, kun ei ainakaan meillä CrossFit-salilla ole näkynyt poliisia estämässä laittomuuksia. Pus!

   Poista
 4. Tässä hehkutettujen crossfit salien ohjelmointi ja osaaminen on joutavaa puhetta. Kaiken kuntoiset (ei todellakaan urheilijat) nostelevat jatkuvasti vaikeita painonnostoliikkeitä miten sattuu ja ohjaajat ei tee mitään korjatakseen vaarallisia virheitä. Vaikeaa painonnostoa ei opi viikonloppukurssilla, kuten 90 prosenttia crossfit salien ohjaajista näyttää oppineen. Helsinki-espoo-vantaa akselilla salien hinnat ovat pilvissä ja kaikilla näyttäisi olevan täysin samat hinnat, mikä vaikuttaa todella merkilliseltä. Ovatko saliyrittäjät sopineet hinnoittelusta yhdessä, voidakseen periä mahdollisimman suuren katteen pikakursseistaan. Onneksi tavallisilta kuntosaleilta saa edelleen laatua ja osaavaa opastusta, eikä tarvitse tyytyä mihinkään viikonloppuvalmentajan perimiin kiskurihintoihin ja saastaisiin tiloihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Go home, anonyymi, you are drunk :D

   Aika hyvin näytät tuntevan cf-salien käytännöt ja valmentajien taustat ja tason, vaikka kommentin perusteella vois toisaalta päätellä, että et ko. salien kaltaisiin helvetinkoloihin suostu jalallasi astumaan :D Itse olen oikein tyytyväinen sekä oman salini hinnoitteluun (tällä hetkellä lysti kustantaa minulle 75e/kk, joka mututuntumalla on aika lähellä perus kuntokeskusten kk-hintoja) että valmentajieni osaamiseen (useimmilla taustaa monipuolisesti eri lajeista ja mm. painonnostoliiton valmennuskursseilta). Kyllä mä varmaan sitten osaan siirtyä tavallisille kuntosaleille saamaan "laatua ja osaavaa opastusta", jos mieli muuttuu, mutta kiitos nyt nyt kuitenkin. Heh :D

   Poista