sunnuntai 11. elokuuta 2013

Takinkääntö, tai päivä jona huomasin pitäväni thrusterista

Olen tainnut täällä useampaan otteeseen mainita, miten inhoan thrusteria, tuota etukyykyn ja ylöstyönnön yhdistelmää. Ja niin minä tosiaan vielä eilen aamulla luulin ja siksi melkein tosissani mietin, halusinko mennä treeneihin, joissa olisi tarjolla ensin thruster-jam ja siihen päälle Helen (eräs ns. benchmark-wodeista: kolme kierrosta aikaa vastaan 400 m juoksu, 21 kahvakuulaheilautusta ja 12 leuanvetoa). No tietysti tosissani halusin, onhan epämukavuusalue uusi mukavuusalue (tai jotain...), mutta en varsinaisesti nauttinut ajatuksesta.

Niinpä hämmästykseni olikin melkoinen, kun huomasin thruster-jamin (10 minuutin EMOM, 3 thrusteria per minuutti) puolivälissä, että homma sujui, oli kivaa, ja tankoon olisi jopa voinut lisätä painoa (tein 30 kg:lla). Halusin jopa tehdä lisää thrustereita. Hullua! Josta tuli kuitenkin mieleen, että on melko mielenkiintoista, miten suosikki- ja inhokkiliikkeet vaihtelevat aikojen saatossa (paitsi yhtä en vaihda, se on ikisuosikki kyykky!).

Omaksi huvikseni ajattelinkin nyt luetteloida tähän tämänhetkiset suosikki- ja inhokkiliikkeeni (sattuneista ajankohtaisuussyistä listalla on nyt lähinnä erilaisia crossfit-treeneissä toistuvia suoritteita). Oletettavasti inhokkiosastolta löytyvät ne liikkeet, joissa kehityksen tarve on suurinta, sillä kukapa tykkää tehdä asioita, joissa on surkea.

Suosikit:
kyykky – ikisuosikki. Vaikka viime kerran ykkösmaksimi oli pettymys, noin yleisesti ottaen kyykkääminen on kuitenkin mukavaa puuhaa. Toivottavasti ykköseenkin tulee piakkoin vähän korotusta. Pidän myös useimmista kyykkyvariaatioista, jopa kamalasta valakyykystä.
thruster – äkillinen nousu inhokeista suosikkeihin. Ai että. Toisaalta thruster-variaatio wall ball ei vieläkään pääse tälle listalle, yäk. Viimeksikin pallo putosi naamalle.
tempaus – ihan kamalaa, tekniikka vaatii ihan järkyttävästi hiomista ja uskallusta kunnon allemenoon, tuloskehitys on hidasta ja aina pelottaa, mutta jostain syystä tempauksen tekeminen vaan on silti kivaa. Koskee myös eri variaatioita.
clean & jerk – myös toinen klassinen painonnostoliike pääsee suosikkeihin. Siitäkin huolimatta, että viikolla otin taas tangon vastaan solisluulla, josta muistuttaa mehevä mustelma. Näitä on vaan hauska tehdä.
boksihypyt – olen verrattain hyvä erilaisissa hyppysuoritteissa enkä pelkää boksia (havaintojeni mukaan tämä on melko yleinen pelko), joskin hiukan nopeutta voisin kehittää. Olen kuitenkin iloinen aina kun päivän ohjelmassa on boksihyppyjä. Jee.
toes-to-bar – eli T2B. Olen kyllä näissä aika huono, mutta sentään jotenkin hanskaan itseni, ja silloin joskus kun tekniikka osuu kohdilleen näitä on suorastaan ilo tehdä.

inhokit
leuanveto – siitä yksinkertaisesta syystä, että olen todella huono leuanvedossa. Siis ihan surkea. Homma kaatuu sekä voiman että tekniikan puutteisiin. Ehdoton kehityskohde sekä yleisin liike, joka estää minua RX:mästä wodia. Ohjepainojen latominen tankoon on harvoin nykyään ongelma, mutta annas olla, jos pitää vetää vaikka 12 leukaa ilman vastuskuminauhaa tai muuta helpotusta, siihenhän se tyssää. Kippaamista en ole vielä alkanut toden teolla opetellakaan, kun haluaisin kuitenkin hanskata ensin puhtaat leuanvedot. Vielä jonain päivänä Pian!
hspu – eli käsinseisontapunnerrus eli handstand push up eli hupsu. Työn alla, mutta puhdasoppinen suoritus ei ole vielä lähelläkään. Kuulemma kehonpainoliikkeissä kehitys on reippaalla treenillä nopeaa (näin väitti koutsi salillamme, vaan uskoako tuota), mutta aika alkutekijöissä ollaan.
sdhp – sumo deadlift high pull eli sumopystysoutu. Ihan sama tekeekö kahvakuulalla vai tangolla, liike on yhtä kauhea aina. Ei sellaisella apua, en pärjää -tavalla, joten se ei kohdalle osuessaan lannista, mutta ei sitä kyllä kiva ole tehdä.
rengasdipit – sama syy kuin leuanvedoissa: ei riitä voima eikä taidot. Lisäksi tuntuu kamalalle.
wall ball – kenen neropatin idea oli laittaa ihmisiä heittämään isoa, painavaa palloa korkealle seinään? Ihan paska idea minusta.

Neutraaleja tuntemuksia minussa aiheuttavat useimmat kahvakuulaliikkeet, tuplanaruhypyt, push pressit ja melkein kaikki core-liikkeet.

Sen enempää crossfit-lahkoilua hehkuttamatta on kyllä todettava, että on se kyllä hyvä, että joku toinen ohjelmoi minun puolestani, niin en pääse livistämään inhokeistani. Käydessäni normisalilla inhosin melkein kaikkia eristäviä käsiliikkeitä, joten säännöllisesti skippasin hauiskäännöt ja ojentajat taljassa. Onneksi ne eivät enää kuulu ohjelmaan muutenkaan, haha.

Mites teidän liikesuosikit ja inhokit? Uppoaako thruster?

6 kommenttia:

 1. Suosikit:

  - leuanveto (oon siinä aika hyvä naiseksi, tiukkia menee 9 putkeen ja kippileuat oon nyt kesän aikana oppinut kunnolla)
  - maastaveto (onhan se nyt ihan kiva että edes jossain liikkeessä saa lyödä yli 100kg tankoon :D oli myös helppo oppia mulle, tuntuu luonnolliselta liikkeeltä mun mittasuhteille)
  - tempaus, rinnalleveto ja työntö (rive sujuu jo hyvin, tempauksenkin oppiminen etenee koko ajan vaikkakin hitaasti. hieno osata olympianostot)
  - köyden kiipeäminen (yllättävän raskasta mutta niin kivaa!)

  Inhokit:

  - thruster ja ihan erityisesti wall ball (hyi hyi hyi hyi)
  - tuplanaruhypyt (yksittäiset du:t onnistuu sinkkuhyppyjen seassa, mutta jos yritän edes kahta du:ta putkeen niin menen ihan sekaisin ja kompastun naruun)
  - askelkyykyt
  - toes to bar ja knees to elbows

  Oikeastaan jollain tavalla tykkään silti noista inhokeistakin. Crossfitissä on just kivaa se kun liikkeitä ja treenejä on niin paljon erilaisia, että mihinkään ei ainakaan pääse kyllästymään ja aina löytyy jotain kehitettävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee kiitos luettelosta, mielenkiintoista! Ja huh mikä leuanvetoteho, tuohon on allekirjoittaneella matkaa :D Mave on itselleni muuten tuossa "neutraalissa" osastossa: ihan kiva tehdä, rautaa nousee, mutta kauheen pitkäveteistä.

   Viimeisestä kohdasta oon kyllä samaa mieltä: tylsää olis myös tehdä aina vaan omia feivörittejä ja kehittymisen kannalta myös tietty huono ajatus. Tänään ohjelmassa onkin leuanvedon tekniikkaa, kippaamista ja wodissa leukoja ja yleisliikettä. Ja suorastaan kieli pitkällä odotan jo treeniä, vaikka tiedän, että pärjään siinä surkeasti :)

   Poista
  2. Mä oon meidän boksilla huomannut, että yllättävän monella on maastavedossa ongelmia polvien ohittaminen ja sen takia eivät uskalla/pysty lisäämään kunnolla rautaa. Hauskaa, kun itselle se on aina ollut niin helppo. :D Tuo boksihyppykin muuten on hauska, monet tuntuu pelkäävän sitä boksia. Musta se on ihan kivaa.

   Mulle sitten taas kyykyt on siellä neutraalissa alueessa, kuten myös monet kahvakuulaliikkeet, penkki ja punnerrusliikkeet. Yksi sellainen hauska "erikoisliike" on turkkilainen ylösnousu! Aika jännä ja haastava liike kun ottaa painoksi vaikka tangon tai oikein raskaan kuulan.

   Poista
  3. Niin ja toi leuanveto on kieltämättä sellainen, mistä olen aika tyytyväinen ja ylpeäkin. :D Kaikessa muussa olen kuitenkin aika keskitasoa niin on kiva että on edes yksi liike missä voi sanoa olevansa oikeasti ihan hyvä. :) Tosin olen kyllä harjoitellutkin ihan hulluna, että ei ne leuat ilmaiseksi ole tulleet. :D

   Poista
  4. En ole koskaan ees tajunnut, että mavessa polvien ohittaminen voisi olla ongelma o.O johtuu varmaan siitä, että jos jotain meikällä on, niin liikkuvuutta alakropassa :D

   Turkkilainen ylösnousu on muuten hauska liike! Siinä tosin minulla loppuu ensimmäisenä voima käpälästä, joten en ole tainnut 12 kg suuremmalla kahvakuulalla tehdä. 16 vois vielä mennä, mutta sitä isompaa en taitaisi jaksaa kannatella :/

   Poista
  5. Kokeiles jokus 15kg tangolla. Tangon tasapainossa pitäminen vaatii ihan eri tavalla kehonhallintaa ja keskivartalon voimaa kuin kahvakuulan kanssa. :D

   Poista