keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Röyhkeän ulkonäkökeskeinen katsaus jalkapallon MM-kisoihin

Tässä blogissa on (toivottavasti) ollut tapana pitää suhteellisen tiedostavaa, pääsääntöisesti enemmän tai vähemmän feminististä linjaa ulkonäköasioissa: herutuskuvat ja perseposet, kritiikitön ihmisvartalon esineellistäminen, yletön objektifiointi, tympeät motivaatiokuvat ja yleinen ulkonäkökeskeisyys ovat täällä pitkälti ei-toivottua sisältöä. Ihmisvartalossa on paljon kiinnostavampiakin ominaisuuksia kuin sen ulkonäkö. Paitsi tietysti jos kyseessä on nuori, miespuolinen urheilija.

Viimeinen lause oli vitsi (tajusitte varmaan. Vastustan myös nuorten miesvartaloiden objektifiointia). Kauniita ihmisiä on kuitenkin kiva katsoa, ja kahta kivempaa niitä on katsoa tekemässä jotain (esimerkiksi urheilemassa). Mahdollisesti tästä syystä olen viime aikoina osallistunut jokusen kerran ajankohtaiseen, komeimpia jalkapalloilijoita koskevaan keskusteluun sekä täällä virtuaalimaailmassa että ihan tuolla ulkona. Ainakin joiltakin osin kyse on tietysti naistenlehtien ahkerasti käyttämän "komeimmat futistähdet" -konseptin karnevalisoinnista, sillä kyllä minua ainakin ensisijaisesti nimittäin futiksen mm-kisoissa kiinnostaa kuitenkin se itse peli.

Oli miten oli, nyt kun olen tässä yrittänyt tiedostavasta maineestani pelastaa mitä pelastettavissa on, on aika lyödä eetteriin Mahdollisten sivuvaikutusten kuumimmat futaajat Brasilian MM-kisoissa 2014 -lista. Vastapainoksi voin sittemmin laatia jonkun ihan oikeisiin pelillisiin asioihin keskittyvän jalkapallopostauksen (tuleepa jotain muutakin sisältöä kuin iänikuista CrossFittiä).

Okei, here we go. Tässä siis kymmenkohtainen, puhtaasti allekirjoittaneen omiin mieltymyksiin ja päähänpistoihin perustuva lista näiden jalkapallon maailmanmestaruuskisojen kuumimmista pelaajista. Myös huonot vitsit ovat ihan omiani. Kaikki kuvat sen sijaan ovat Wikimedia Commonsista (Creative Commonsin alaisia).

10) Blondattua tukkaa sporttaava Japanin Keisuke Honda pitää listan jumbosijaa ja saa myös edustaa koko laajaa Aasiaa ihan yksinään. 28-vuotias keskikenttäpelaaja edustaa Serie A:ssa AC Milania varsin, ehem, edustavasti.

Keisuke Honda
Japanin maajoukkue, AC Milan

9) Portugalin maajoukkueesta listalle pääsee tatuoitu partaveikko Raul Meireles. Allekirjoittaneen kanssa samana vuonna syntynyt keskikenttäpelaaja näyttää pitkälti tyypiltä, jonka kanssa saattaisi hyvällä mäihällä istua samassa baaripöydässä. Paitsi että mies on tietysti ammattijalkapalloilija.

Raul Meireles
Portugalin maajoukkue, Fenerbahçe SK

8) Brasilian kultapoika Neymar da Silva Santos Junior kuuluu tälle listalle. 22-vuotias komistus tekee viimeistään nyt lopullisen läpilyöntinsä. Barcelonan riveissä Neymar on jäänyt Messin varjoon, mutta Seleçãon riveissä maaleja syntyy.

Neymar Jr
Brasilian maajoukkue, FC Barcelona

7) Seuraavana keskikentän taikuri, Italian Andrea Pirlo. 35-vuotias keskikenttäpelaaja tunnetaan kentällä huikeista syötöistä ja taitavasta pelinrakentelusta, kentän ulkopuolella pettämättömästä tyylitajusta ja viininviljelyharrastuksesta. Ja sitten vielä toi parta!

Kuka: Andrea Pirlo
Missä pelaa: Italian maajoukkue, Juventus FC

6) Kuutossijaa listalla pitää näissä kisoissa pahan kerran epäonnistunut San Iker, Espanjan maajoukkueen  33-vuotias maalivahti Iker Casillas. Iker tiputti muuten listalta niin Gerard Piquen kuin Xavinkin, sillä kustakin maajoukkueesta pääsi mukaan vain yksi pelaaja (Espanjan maajoukkueen plantilla on kyllä kokonaisuudessaan varsin miellyttävää katseltavaa, tosin saatan olla hieman puolueellinen tässä asiassa).

Iker Casillas
Espanjan maajoukkue, Real Madrid

5) Sitten esiin pääsee toinen maalivahti, Meksikon joukkueen Guillermo 'Memo' Ochoa. Minun tietoisuuteeni 28-vuotias Ochoa nousi vasta Brasiliaa vastaan pelatun ottelun erinomaisten torjuntojen myötä. "Läpäisemätön" Ochoa pääsi saman tien lukuisten internetmeemien kohteeksi. Pahoitteluni siitä, että vaikkakin toiminnallinen, kuva ei ole kaksinen. Vapaakäyttöisissä kuvissa ei ollut järin suurta valinnanvaraa.

Guillermo 'Memo' Ochoa
Meksikon maajoukkue, AJ Ajaccio

4) Pysytään edelleen Latinalaisessa Amerikassa. Jalkapallolegenda Maradonan tyttären kanssa naimisissa oleva Argentiinan Sergio Agüero on myös ansainnut paikkansa listalla. 26-vuotiasta hyökkääjää on iät ajat pidetty Messin ohella maansa lupaavimpana jalkapalloilijana. Lunastaako kaksikko näissä kisoissa vihdoin lupaukset?
Sergio Agüero
Argentiinan maajoukkue, Manchester City

3) Ranskan Olivier Giroud ei puolestaan ole ihan suurimpia suosikkejani, mutta tunsin suurta painetta ottaa mukaan myös jonkun ranskalaispelaajan. Ja onhan tämä 27-vuotias Arsenal-hyökkääjä kuitenkin varsin mukiinmenevä.

Olivier Giroud
Ranskan maajoukkue, Arsenal FC

2) Kisoissa tähän asti varsin mallikkaasti pelanneen Hollannin maajoukkuetta listalle pääsee edustamaan Nigel de Jong. Vaikka kokemukseni mukaan tyypillisempää alankomaalaista miesotosta edustaisikin pitkänaamainen ja isosuinen hujoppi Robin van Persie, 29-vuotias puolustava keskikenttäpelaaja vie tällä kertaa pisteet kotiin.

Nigel de Jong
Hollannin maajoukkue, AC Milan

1) Kärjessä on kahinaa, mutta tällä kertaa Saksa voittaa ja ykköspaikan vie vasta 25-vuotias Mats Hummels. Pitkänhuiskea Borussia Dortmundin keskuspuolustaja meinasi aiheuttaa tädille slaagin, kun tämä jo alkupeleissä kaadettiin niin, että jouduttiin vaihtamaan pois kentältä. Mies ei kuitenkaan loukkaantunut, joten häntä voitaneen ihastella kentällä  vielä jatkossakin (ellei sitten käy niin hullusti, että Saksakin putoaa jatkosta, mikä ei tosin tällä hetkellä näytä kovin todennäköiseltä.

Mats Hummels
Saksan maajoukkue, Borussia Dortmund

Bubbling under: yllä siis kymmenen silmäämiellyttävintä pelaajaa. Pelaajien (ja sen pelin, tietty) lisäksi kentällä on usein muutakin silmänruokaa. Niinpä ekstrapaikan listan ulkopuolelta saa Kroatian päävalmentaja Niko Kovac. 42-vuotias entinen keskikenttäpelaaja vei huomioni Kroatian ja Meksikon välisessä ottelussa. Kannatin Meksikoa, mutta kyllä minua vähän kieltämättä harmitti, että Kroatia jäi neljännesvälierien ulkopuolelle.


Listan ulkopuolelle jäi varmasti monta sieltä paikkansa ansaitsevaa pelaajaa. En ole juurikaan perehtynyt esimerkiksi afrikkalaisjoukkueiden tarjontaan tässä mielessä. Monta soveliasta pelaajaa jäi ulkopuolelle siksi, että heidän maajoukkuettaan pääsi edustamaan joku toinen komistus, ja monta hyvää pelaajaa jäi ulkopuolelle siksi, että nyt ei haettu hyvää jalkapalloilijaa vaan silmänruokaa kotisohville. Tosin esimerkiksi Leo Messin pallon käsittely on niin kaunista, että se voisi yksinään voittaa ihan mitkä missikisat tahansa, ja jonka rinnalla miehen ulkonäkö on täysin yhdentekevä asia.

1 kommentti:

  1. Kisojen komein mies oli tietysti Belgian Fellaini. Sen jätkän kanssa kun joutuisi olemaan kahden kesken niin suupielet olisivat koko ajan hymyssä.

    VastaaPoista