lauantai 6. heinäkuuta 2013

Resepti viikonvaihteeksi: raw brownie

Päätin hypätä raakaruoka-bandwagoniin tässä pari päivää sitten selailtuani ilmeisesti hiukan liikaa internetin täyttäviä raakaruoka-terveusfriikki-paleo-yms-blogeja. No ei vaan, vakavasti ottaen olin kyllä jo tovin haaveillut erilaisista raakaleipomuksista, ja kun nyt Suomeen palattuani pääsin viimein samaan keittiöön blenderini kanssa, tajusin hetkeni koittaneen. Usein raakaleivonnaisohjeissa tosin törmää raaka-aineisiin, joita ei ihan joka lähi-Alepasta löydy (lucuma, toco, psyllium, chia jne.), joten päätin aloittaa raakaleipuriurani My New Roots -blogin  browniesta (jonka myös ihana Eeva esitteli blogissaan), jonka raaka-ainelista on lyhyt ja löytyi allekirjoittaneenkin kaapista. Tein brownielle vielä kuorrutteenkin Eevan ohjetta mukaillen.

Raakabrowniehin laitoin:
n. 2,5 dl saksanpähkinöitä
n. 3 dl hyviä taateleita pilkottuna
n. 1 dl raakakaakaojauhetta 
pari rkl pellanvansiemeniä
ripaus merisuolaa
n. 1 dl raakamanteleita


Saksanpähkinät ja pellanvansiemenet ajoin blenderillä hienoksi, sitten sekoitin mukaan kaakaojauheen sekä ripauksen merisuolaa. Pilkotut taatelit lisäsin blenderiin vähän kerrallaan ja suristelin, kunnes kulhossa oli taikinamainen koostumus. Kippasin taikinan kulhoon ja sekoitin siihen veitsellä pilkkomani mantelit. Taputtelin taikinan pienehköön lasivuokaan ja siirsin jääkaappiin jähmettymään. 

Alkuperäistä ohjetta modasin sen verran, että heitin mukaan pellavansiemeniä tasoittamaan kakun omega-rasvahappokoostumusta. Pähkinöissähänon runsaasti omegakutosta, jonka vastapainoksi olisi kai hyvä saada omegakolmosta, jonka esiastetta, alfalinoleenihappoa, on runsaasti pellavansiemenissä. En kyllä oikeast tiedä, kuinka paljon tuo pellavansiemenlisäys auttaa (pellavansiementen, pähkinöiden ja muiden siementen terveysvaikutuksista voi erilaisilta paleo-sivuilta lukea pitkiä kiistoja). Paras lienee joka tapauksessa popsia tarpeeksi rasvaista kalaa.

Kuorrutukseen:
1,5 avokadoa
3 rkl hunajaa
vajaa 1 dl raakakaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria (tehty itse vaniljatangosta ja tummasta sokerista)
ripaus suolaa
pieni kourallinen cacaonibsejä

Sekoitin kuorrutuksen ainekset cacaonibsejä lukuunottamatta sauvasekoittimella tahnaksi, heitin mukaan pienen kourallisen nibsejä ja levitin tasaisesti brownie-pohjalle. Brownie sai levätä pari tuntia jääkaapissa, mutta maulle tekee hyvää odotella ehkä hiukan enemmänkin. Parhaimmillaan brownie oli  mielestäni noin vuorokauden kuluttua valmistuksesta. Sopii erityisesti hyvin marjojen kanssa nautittuna: kokeilin niin puolukoiden (kuvissa), mustaherukoiden kuin mansikoidenkin kanssa.

Ensimmäinen raakakakkukokeilu oli varsin onnistunut, joten saatanpa ryhtyä raakaleipomaan toistekin. Kiinnostusta herättää myös paleokakkupohja, jota tekisi mieleni kokeilla mansikkakakkua varten. Olen syntynyt heinäkuussa, joten syntymäpäivilläni on ollut tarjolla mansikkakakkua varmaan joka ikinen vuosi, kun syntymäpäivääni olen ylipäänsä juhlinut. Tänä vuonna syntymäpäivänäni taidan polkea fillarilla tuolla Itä-Suomen teillä, mutta voi olla, että innostun myöhemmin myös leipomaan kakun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti